Bereidingstechnieken

Puurvis help u graag bij het perfecte visje bereiden. Vaak horen we dat vis bereiden moeilijk is. Bij puurvis denken we daar anders over. Een goed product is ook goed te bereiden. Om u een beetje op weg te helpen, hebben we de verschillende bereidingstechnieken uit belicht.

Stomen

Puurvis heeft een groot assortiment salades. Lekker op een broodje of bij de borrel op een toastje. Elke dag hebben we 8 verschillende salades klaar staan voor u die allemaal uit eigen keuken komen Alleen verse en de beste producten gebruiken we bij de bereiding hiervan.

Breng voor stomen in een (stoom)pan een flinke bodem water aan de kook. Leg de vis in een stoommandje of een zeef of op een treeftje boven stoomvocht van water of bouillon met kruiden.

Stoom met deksel op de pan ca. 5 minuten per 2 cm dikte van de vis. Vis op een groentebedje heeft een iets langere stoomtijd.

Pocheren

Het land van het lekkerste eten! Bij Puurvis vindt u een aantal heerlijke maaltijden uit Italië met uiteraard vis als hoofdingrediënt. Zalmpizza, tonijnpizza, zalmlasagne, tonijnlasagne en diverse Italiaanse broodjes zorgen er voor dat u het beste uit Italië thuis op uw bord heeft.

Breng voor pocheren in een lage pan een vloeistof (bouillon of wijn) met eventuele kruiden tegen de kook aan. De vis moet ruim onder het vocht komen te staan. Leg de schoongemaakte vis met een schuimspaan voorzichtig in de pan.

Pocheer de vis ca. 6-8 minuten per 2 cm dikte en neem de visfilets met een schuimspaan weer uit het vocht.

Oven

N

500 gram visfilet – kabeljauw, zalm, rode mul, roodbaars, rode poon

N

1/2 citroen – uitgeperst

N

2 sneetjes oud witbrood of 2-3 eetlepels paneermeel

N

400 gram groente – prei, bosui, wortel of paprika

N

50 gram boter of 3 eetlepels olijfolie

N

zout en peper

N

1 dl visbouillon of wijn

N

2 eetlepels peterselie – fijngehakt

V

Verwarm de oven voor op 200°C. Dep de visfilets droog met keukenpapier en snijd ze eventueel in 4 gelijke stukken. Besprenkel de vis met citroensap en laat de filets ca. 5 minuten liggen.

V

Verkruimel de sneetjes brood fijn of maal ze fijn in de keukenmachine. Maak de groente schoon en snijd ze in ringetjes of blokjes.

V

Vet de ovenschaal in met boter of olie. Verdeel de groente over d ebodem van de schaal en strooi er zout en peper over.

V

Leg de stukken vis op de groente en bestrooi ze met zout en peper. Schenk de bouillon op de bodem van de schaal.

V

Schuif de schaal een richel onder het midden in de oven en laat de vis in ca. 25 minuten gaar en goudbruin worden.

V

Verkruimel de sneetjes brood fijn of maal ze fijn in de keukenmachine. Maak de groente schoon en snijd ze in ringetjes of blokjes.

Frituren

Voor een krokant korstje kan je de vis voor het frituren wentelen door bijvoorbeeld:

Bloem met kruiden als paprika, tijnm, oregano, chilipoeder of kerriepoeder.

Paneermeel met fijngehakte tuinkruiden als peterselie, kervel, bieslook, of dragon.

Verkruimeld sesam-knäckebröd, cornflakes of donker roggebrood.

Gehakte hazelnoten, walnoten of amandelen.

Paneermeel, geraspte Parmezaanse kaas en citroenrasp.

BBQ

Zorg ervoor dat de barbecue goed heet is, dus steek hem ruim op tijd aan. Laat de vis zo lang mogelijk koel staan en neem het zo laat mogelijk mee naar buiten. Zet vis nooit in de zon en ook niet te dicht bij de barbecue. Bestrijk bij barbecuen zowel het rooster als de vis met olie om vastplakken te voorkomen. Keer de vis het liefst maar één keer om, pas als deze aan één kant goed geroosterd is. De visklem is ideaal voor het bereiden van vis op de barbecue. De klem voorkomt dat de vis uit elkaar valt of aan het barbecuerooster blijft plakken.

Bakken

Kleine vissen, moten vis en filets kunnen worden gebakken. Gebruik hiervoor boter, olie of vloeibare margarine. Een combinatie (half boter – half olie) kan natuurlijk ook. Bak de vis op een op redelijk hoog vuur. De vis is na een paar minuten al klaar. Het is belangrijk dat het vet goed heet is. Vis kan zonder toevoegingen gebakken worden. Maar gepaneerde vis is erg lekker; wentel de vis voor het bakken dan eerst door bloem.